Kalastus 2021-05-26T12:13:58+00:00

FI | EN

Kalastus

Tervetuloa Hossan kalavesille!

Hossan vapalupa 5502 oikeuttaa kalastamaan Hossan kansallispuistossa Umpi-Valkeaisella, Iso-Valkeaisella ja reittivesien koski- ja virta-alueilla sekä kansallispuiston ulkopuolella Huosilammella,
Keihäslammella ja Hossanjoella. Muilla kansallispuiston vesillä on jokaisella oikeus onkia ja pilkkiä veloituksetta ja kalastonhoitomaksun suorittaneilla on oikeus harjoittaa viehekalastusta lampi- ja järvivesillä.

Kansallispuiston lammissa ja järvissä on luontaisesti vahvat siika- ja ahvenkannat. Lisäksi Umpi-Valkeaisen ja Iso-Valkeaisen vesiä hoidetaan taimenen ja harjuksen pienpoikasistutuksilla. Monin paikoin vesi on kristallinkirkasta ja kalat arkoja, joten kalastus ei aina ole aivan helppoa. Tavoitekalojen käyttäytymisen ja syöntiaikojen tuntemuksesta on näillä vesillä suurta apua.

Hossanjokeen istutetaan kesäaikana säännöllisesti taimenta. Muiden virtavesien keskeisimmät tavoitekalat ovat luontaisesti lisääntyvät harjukset ja paikoin on myös taimenet.

Kirjolohikohteita ovat kaksi kirkasvetistä lampea, Huosilampi ja Keihäslampi. Näihin vesiin istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta. Huosilampi soveltuu myös liikuntarajoitteisille kalastajille.

Hossan kansallispuiston ulkopuolisilla, Metsähallituksen hallinnassa olevilla järvi- ja lampivesillä on jokaisella oikeus maksutta onkia ja pilkkiä, sekä kalastonhoitomaksun suorittaneilla oikeus harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla. Koski- ja virta-alueilla ja useammalla vavalla kalastaminen on mahdollista Pohjois-Pohjanmaan – Kainuun vapaluvalla 5411.

Kuvagalleria