Vedet 2017-06-21T17:41:12+00:00

FI | EN

Vedet

Syvät lammet ja järvet ovat lähes jääkauden jälkeisessä luonnontilassa. Ne ovat kirkkaita ja niiden vesi on happirikasta. Vedessä on paljon harjujen suodattamaa pohjavettä. Kalojen ravinnoksi on tarjolla katkoja ja muita äyriäisiä sekä hyönteisten toukkia. Hossan järvien siiat ja hauet ovat olleet haluttua saalista jo vuosituhansien ajan.

Hossassa on myös tummia suorantaisia lampia. Niissä uivien ahventen raitapaidat ovat tumman sävyisiä, samoin haukien pilkullinen nahka.

Suuremmat virtavedet on osin perattu puiden uittoa varten. Nykyiselläänkin ne tarjoavat elinmahdollisuuksia virtavesien lajeille. Erityisen tärkeitä virtaavien vesien sora- ja kivikkopohjat ovat kaloille, jotka kutevat virtapaikoissa. Täällä niitä ovat harjus ja taimen.

Pienvedet ovat Hossan vähiten tutkittua luontoa. Pienten purojen rikkaassa kasvi- ja eläinlajistossa on vielä ehkä löydettävänä yllätyksiä, kuten harvinaisia sammalia tai pohjaeläimiä.

Lähteitä ja lähteikköjä on paljon. Lähteikkö on puuton, ohutturpeinen kohta, jossa pohjavesi tulee maan pinnalle, mutta jossa ei ole selkeää lähteensilmää. Lähteiköt sijaitsevat vaarojen ja harjujen alarinteillä. Ne pysyvät usein talvellakin avoimina. Happirikas pohjavesi lisää lähteiden, lähteikköjen ja pienten lähdepurojen monimuotoisuutta.

Kuvagalleria